ENTORN I RACONS PER VISITAR

ENTORN I RACONS PER VISITAR

QUE PODEM VISITAR?

La rectoria es troba al poble de Pedra, a 1120 metres d’alçada, amb una població d’uns 15 habitants. Entre els pobles de Bor i Riu de Cerdanya, forma part del municipi de Bellver de Cerdanya, dins el parc natural del Cadí Moixeró.

L’ESGLÉSIA

L’església de Sant Julià, datada del segle XI,  ha estat restaurada i declarada monument històric-artístic nacional. Aquesta és una de les esglésies més antigues de la comarca i està situada dalt d’un penyal. En el segle XII consta ja com a parròquia, i el 1198 va ser saquejada pels albigesos a les ordres del comte de Foix i del vescomte Arnau de Castellbò. Durant la guerra civil espanyola, el 1936, va patir de nou saquejos i un incendi que va enderrocar la seva coberta.

La part més antiga que se’n conserva és la nau, amb una encavalcada de fusta construïda al segle XV en substitució de la volta que la cobria. Els murs que conformen l’absis tenen més de dos metres de gruix i el campanar d’espadanya és tan ample com la nau.

Dintre de l’església s’exposen fotografies del romànic de la Batllia i part del patrimoni eclesiàstic de la zona.

A l’estiu s’hi fan recitals dins els Concerts al Romànic de Bellver de Cerdanya. Jacint Verdaguer va escriure sobre aquesta església el 1883 i es diu que també hi va fer missa.

CAMÍ DE BEDERS

Es pot fer un recorregut circular de menys d’una hora, sortint des de La rectoria, i agafant un camí a ma esquerre, caminarem uns 20 minuts fins arribar al poble de Beders. És un camí preciós, rodejat d’arbres i prats els quals trobarem ben vermells plens de roselles a la primavera i amb vistes espectaculars. Una vegada hem arribat a Beders, podem tornar pel mateix camí, o seguir a ma esquerre fent una volta, passant per el poble de Bor, i seguint fins a Pedra. Aquest últim tram és per carretera.

LA FONT DE PEDRA

A 5 minuts caminant des de La Rectoria, baixant per un caminet i travessant el Torrent de la Bavosa. És un racó fresc i ple de vegetació. La font és de volta i feta de pedra.

Al costat de la font, seguint el Torrent una mica més a munt, hi ha dos basses d’aigua ideals per el bany dels més valents.

COVA DE LA FOU DEL BOU

Un dels racons més especials de la nostra zona. Caminant des de l’alberg, no tardem més d’una hora. Hem d’arribar fins a Bor, anar cap a l’ermita de Sant Marcel, i a pocs metres agafar un camí que ens portarà fins a La Fou.

Farem un bonic camí de no més de 15 minuts, que ens portarà a la important surgència de la Fou, l’aigua de la qual brolla al peu del Serrat de la Quera. Està ple de roques on seure i gaudir de l’entorn i la calma.

A partir d’aquí, es pot visitar la cova. És una cavitat de més de 4 km, amb passos estrets i remullades. La Tuta Gran és un sistema de diverses boques, com la Tuta Freda o la Tuta del Bosc. La entrada a la cova s’ha de fer amb guies especialitzats.

Acabada l’excursió, podem tornar per el mateix camí, o travessant el Riu, arribarem a un prat des del qual podrem seguir un estret camí que ens portarà a la part alta de Bor. És una circular d’aproximadament 1’5km.

BELLVER

Bellver és una de les localitats més grans i boniques de la Cerdanya, amb gairebé 2000 habitants. Amb molts establiments turístics, i un casc antic de caire medieval. Forma part de la subcomarca de la Batllia. És el municipi de la Cerdanya que compte amb més terreny del parc natural del Cadí Moixeró.

PARC NATURAL CADÍ MOIXERÓ

És un espai d’interès natural de Catalunya, que comprèn el conjunt de serres prepirinenques del Cadí i de Moixeró. És el segon més gran de Catalunya, amb una barrera muntanyosa de 30 km de llarg, on hi habita una gran varietat de flora i fauna. Està situat entre les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. El cim més alt es diu Puig de la Canal Baridana de 2.648 m, Moixeró (2.409 m), el massís del Pedraforca (2.506 m) i gran part de la Tosa d’Alp (2.536 m) i el Puigllançada (2.409 m). Té una superfície de 41.342 ha. Aquesta àrea està protegida des de 1983 en ser declarada parc natural.

Les serres del Cadí i del Moixeró unides en el port de Tancalaporta (2.357 m) formen una barrera d’impressionant alçada que separa la vall del Segre de la capçalera del riu Llobregat

LA CERDANYA

És una comarca de muntanya situada als Pirineus Catalans, a la capçalera del riu Segre, es caracteritza per ser una comarca muntanyenca amb una plana elevada única als Pirineus, atès que no n’hi ha cap altra d’una magnitud similar.

Es divideix en  l’Alta Cerdanya i la Baixa Cerdanya, ja que pertanyen a dos estats diferents: l’Alta Cerdanya, administrada per França, es troba inclosa al departament dels Pirineus Orientals (regió d’Occitània) conegut popularment com la Catalunya del Nord. La Baixa Cerdanya, administrada per Espanya, es troba a la comunitat autònoma de Catalunya i està constituïda com a comarca, administrada pel Consell Comarcal de la Cerdanya. A la vegada, la Baixa Cerdanya està dividida entre les províncies de Girona (11 municipis) i Lleida (6 municipis).

La capital de la comarca és Puigcerdà, gran població d’uns 9000 habitants, amb un gran número de comerços, patrimoni arquitectònic i oferta cultural i d’oci.

És una vall rodejada de grans muntanyes, el pic més alt és La Tosa d’Alp amb 2536 m d’alçada. Amb un paisatge muntanyós de parets rocoses, boscos, rius i llacs d’origen glaciar, en un entorn únic